Greta Thunberg nobbar talarstolen under FN:s miljökonferens Stockholm+50

FN:s första miljökonferens anordnades i Stockholm 1972 och för att uppmärksamma 50-årsjubileet står Sverige, tillsammans med Kenya, som arrangör på nytt.

2–3 juni samlas miljöministrar, statschefer, näringslivshöjdare och andra representanter för 110 medlemsländer på Stockholmsmässan i Älvsjö för att fira och, som det står på regeringens hemsida, öka takten i omställningen mot en mer hållbar framtid.

På gästlistan märks FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och USA:s klimatsändebud John Kerry men de kommer inte få sällskap av Greta Thunberg. Hon var inbjuden som talare men tackade nej.

– Först sa jag att om ni ska ha klimataktivister som ska hålla tal bör det vara de mest drabbade som får tala. När de sa att det inte är möjligt sa jag att jag inte ställer upp. Då ville de ha mig och en annan högprofilerad aktivist men då är det bara för syns skull. Då är man inte ärlig och då tackade jag nej. Jag har en plattform och behöver inte höras mer. Det här hyperfokuset på individer avspeglar bara ett individualistiskt samhälle som inte ser till allas bästa, säger Greta Thunberg när Aftonbladet träffar den världsberömda 19-åringen på ett hotell i Gamla stan.

Hon har sällskap av två andra aktivister från Fridays for future, Alde Nilsson och Andreas Magnusson. Den i dag internationella ungdomsrörelsen finns representerad under konferensen men lägger mest kraft på en stor klimatstrejk som genomförs under fredagen. Talare från bland annat Ecuador, Malaysia, Zimbabwe och Indonesien kommer medverka.

– Vi sätter, säger Alde Nilsson, vårt huvudfokus på demonstrationen utanför. Det är vår huvudroll. Det har varit så många konferenser och hittills har de inte lett till någonting. Vi ser det här som en möjlighet att samla aktivister från hela världen och göra allmänheten medveten om hur dålig Sveriges klimatpolitik är, att vi inte gör tillräckligt. Vi vill helt enkelt mobilisera så många människor och sätta en sådan press att de inte har något annat val än att agera mer storskaligt.

Greta Thunberg tittar på sin vän, tar en klunk ur sin medhavda metallflaska och tar till orda igen.

– Man tror nästan att det är en komedi, att de skojar när de säger att vi ska fira 50 år av miljökonferenser. Ha, ha. Sedan kollar man och de säger faktiskt så, att de ska fira 50 år av klimatarbete. Det är lite roligt för de senaste 50 åren har allt blivit mycket värre, åtminstone på miljö- och klimatfronten. 1972 var vi under 350 ppm (koldioxidhalten i atmosfären). Nu är vi här, på 420 ppm. Utsläppen förväntas nå rekordnivåer i år också. Ja, det går inte riktigt åt rätt håll, säger hon.